Bonniers Trafikskola Online

Blogg

I Bonniers Trafikskolas blogg kommer vi att dela med oss av nyttig information och lärorika tips till dig som ska ta körkort!

Så gör du för att byta körfält på rätt sätt

I trafiken finns det en hel del saker att tänka på. Förutom trafikregler och vägskyltar finns det en mängd olika situationer du måste kunna hantera, varav ett körfältsbyte är ett av dem. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du gör för att byta körfält på rätt sätt.

Läs mer…

Byta körfält

Sväng från landsväg – så gör du

Landsvägskörning är en viktig del av uppkörningen och ditt framtida liv på vägarna. Inte minst då det oftast råder högre hastigheter samtidigt som det är mindre struktur än andra trafikmiljöer. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du genomför ett av de mest kritiska momenten på ett säkert sätt – nämligen hur du utför en sväng på landsväg.

Läs mer…

Sväng från landsväg

Får man stanna på huvudled?

Att ta körkort innebär att du måste lära dig en mängd olika trafikregler och vägskyltar bland mycket annat. En fråga som brukar dyka upp hos många är ”får man stanna på en huvudled?”. I denna artikel tänkte vi därför reda ut svaret på denna fråga.

Läs mer…

Får man stanna på huvudled

Anpassa hastigheten efter de omständigheter som råder

Om du är i färd med att ta körkortet har du troligtvis kommit över uttrycket ”anpassa hastigheten efter de omständigheter som råder”. Ett till synes luddigt begrepp som kan vara svårt att förstå. I denna artikel tänkte vi därför reda ut vad det innebär att anpassa hastigheten efter rådande omständigheter.

Läs mer…

Anpassa hastigheten efter de omständigheter som råder

Att ta körkort steg för steg

Om du är i färd med att ta körkortet, alternativt ska börja med det snart, kan det lätt kännas som en överväldigande process. Samtidigt som man kanske inte har jättebra koll på vilka moment som måste genomföras. I denna artikel tänkte vi därför berätta hur du gör för att ta körkort steg för steg.

Läs mer…

Att ta körkort steg för steg

Bogsera på motorväg – vad gäller?

Det finns många situationer som kan uppstå i trafiken. Till dessa hör även motorhaveri eller andra anledningar till att bilen går sönder på motorvägen. Men vilka regler gäller egentligen? Är det tillåtet att bli bogserad på en motorväg? I denna artikel ger vi dig svaret.

Läs mer…

Bogsera på motorväg

Utfartsregeln – vad gäller?

Det finns en mängd olika saker att tänka på i trafiken – allt ifrån trafikregler till vägskyltar och allt däremellan. En av de regler som du måste förhålla dig till är utfartsregeln. Men vad innebär den egentligen? I denna artikel ger vi dig svaret.

Läs mer…

Utfartsregeln

Vad innebär trafikens grundregler?

Om du är i färd med att ta körkortet har du troligtvis läst eller hört talas om trafikens grundregler. Men vad innebär dessa i praktiken? I denna artikel reder vi ut vad reglerna betyder samt vilka som omfattas av dem.

Läs mer…

Trafikens grundregler

Vilken rangordning gäller i trafiken?

Om du är i färd med att ta körkort har du troligtvis hört att det finns en särskild rangordning som gäller i trafiken. Men vad innebär detta egentligen? I denna artikel reder vi ut eventuella frågetecken och ger vi dig svaret.

Läs mer…

Rangordning i trafiken

Förnya körkort – vad gäller?

I Sverige måste vi med ett par års mellanrum förnya våra körkort. Men hur går egentligen detta till och hur ofta måste körkortet förnyas? Allt detta kommer vi att gå igenom i denna artikel.

Läs mer…

Förnya körkort

Speciella gator i trafiken

Om du är i färd med att ta körkortet har du troligtvis fått erfara hur många trafikregler och vägskyltar det är att hålla reda på. Utöver detta finns det även en mängd speciella gator och vägar som inte lika vanligt förekommande i trafiken. Något som innebär att man lätt kan glömma bort vilka regler som gäller på dem. Med anledning av detta tänkte vi i denna artikel berätta mer om dessa speciella gator och dess regler.

Läs mer…

Speciella gator i trafiken

Prövotid körkort – vad gäller?

Om du nyligen tagit körkortet eller också är i full färd med det, har du troligtvis hört talas om någonting som kallas för prövotid. Men vad innebär det egentligen? I denna artikel ger vi dig svaret.

Läs mer…

Prövotid körkort

Varningsskyltar i trafiken

I Sverige finns det en mängd olika vägskyltar att hålla reda på. Skyltarna är en vital del av trafiksäkerheten, men också för att trafiken ska fungera överhuvudtaget. I denna artikel tänkte vi fokusera på de skyltar som är till för att göra dig uppmärksam på olika faror – nämligen varningsskyltar.

Läs mer…

varningsskyltar

Risker i trafiken

Att ta körkort och ge sig ut på de svenska vägarna är väldigt roligt, men det innebär också många risker. Risker som många inte skänker nog med tanke åt. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om vilka risker som finns i trafiken, samt vad som är viktigt att tänka på ur ett trafiksäkerhetsperspektiv.

Läs mer…

Risker i trafiken

Besiktiga bilen – information och fakta

I princip samtliga motordrivna fordon som färdas på våra vägar måste besiktigas. Inte minst personbilar. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av hjälpsam information och fakta som rör just bilbesiktning. B.la. kommer vi att gå igenom när bilen ska besiktigas, varför den behöver göras det och vad som kontrolleras.

Läs mer…

besiktiga bilen

Vad innebär gula vägmarkeringar?

Vi har i en tidigare artikel delat med oss om information kring vägmarkeringar. Efter detta har vi dock upptäckt att många fortfarande funderar över vad de gula vägmarkeringarna innebär. I denna artikel tänkte vi därför gå igenom vilka gula vägmarkeringar som finns, samt vad respektive markering betyder.

Läs mer…

Vad innebär gula vägmarkeringar?

Vad är tjänstevikt, bruttovikt, totalvikt & maxlast?

Om du är i full färd med att ta bilkörkortet och även börjat plugga körkortsteori, har du troligtvis kommit över uttrycken tjänstevikt, bruttovikt, totalvikt och maxlast. Men vad innebär de egentligen och hur går man tillväga för att beräkna dessa? I denna artikel ger vi dig svaret!

Läs mer…

tjänstevikt

Stoppsträcka – vad är det?

Om du börjat studera inför det skriftliga körkortsprovet, har du troligtvis kommer över uttrycket stoppsträcka. Men vad innebär det egentligen och hur går man tillväga för att räkna ut den? Vi ger dig svaret!

Läs mer…

Stoppsträcka

Behövs något särskilt körkort för släp?

Är det tillåtet att dra ett släp bakom bilen med körkortsbehörighet B? Eller krävs det något särskilt körkort för släp? I denna artikel reder vi ut vilka regler som gäller på de svenska vägarna.

Läs mer…

Körtkort släp

Tips för att plugga körkortsteori på bästa sätt

Att ta tag i teorin och börja plugga inför det skriftliga körkortsprovet, är för de flesta den största utmaningen under hela körkortsutbildningen. För att åtminstone försöka underlätta denna process, tänkte vi i denna artikel dela med oss av tips på hur du kan plugga körkortsteori på bästa sätt.

Läs mer…

Plugga körkortsteori på bästa sätt

Risker med vinterväglag

Temperaturerna börjar sakta men säkert sjunka och vi närmar oss vintern med stormsteg. Även om det kan vara en härlig tid fylld med b.la. skidåkning, är det en förrädisk tid på de svenska vägarna. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om risker med vinterväglag, samt vad du ska tänka på när du ger dig ut på vägarna i vinter.

Läs mer…

Vinterväglag

Att tänka på vid stannande och parkering

På våra vägar finns det många regler att förhålla sig till. I denna artikel tänkte vi dela med oss av de regler som gäller vid stannande och parkering, samt sådant som kan vara bra att tänka på i dessa situationer.

Läs mer…

stannande och parkering

Allt du behöver veta om körfält

Det finns en mängd saker att tänka på i trafiken – trafikregler, vägskyltar och körfältsbyten – för att bara nämna några. I denna artikel tänkte vi fokusera på det sistnämnda och berätta mer om vilka olika typer av körfält som finns, vad man ska tänka på vid omkörningar och körfältsbyten!

Läs mer…

Körfält

Att tänka på vid körning på landsväg

På en landsväg är hastigheten ofta högre än i tätortsområden, det är mindre struktur i trafikmiljön och det blir viktigt att ha tydliga säkerhetsmarginal samtidigt som man bör vara uppmärksam på vad som händer längre fram. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av saker som kan vara bra att tänka på vid körning på landsvägar!

Läs mer…

Landsväg

Vad ska man tänka på vid omkörning?

Det finns en mängd saker att tänka på i trafiken – trafikregler, att visa respekt gentemot dina medtrafikanter, samt vara förberedd på att hantera farliga situationer. Omkörningar är ett typiskt exempel på en eventuell farlig situation som även omfattas utav olika regler, så låt oss prata mer om detta!

Läs mer…

omkörning

Järnvägskorsning - vad gäller?

Att äga ett körkort innebär ett stort ansvar, då det finns många trafikregler att följa, många olika situationer att kunna hantera, samt en förmåga att visa respekt gentemot dina medtrafikanter. Vissa situationer som järnvägskorsningar, kräver däremot extra försiktighet och i denna artikel tänkte vi berätta mer om hur du bör agera i dessa situationer!

Läs mer…

Järnvägskorsning

Väjningsregler - vad gäller?

I trafiken finns det en mängd olika trafikregler att förhålla sig, varav en utav dessa är väjningsregler. Men vad innebär de egentligen? I denna artikel reder vi ut det hela och ger dig svaret!

Läs mer…

väjningsregler

Att vara handledare för körkort

Om du planerar att övningsköra privat måste du ha en godkänd handledare. Men vad krävs egentligen för att få vara handledare för körkort och hur går man tillväga för att bli en? Frågorna är många och i denna artikel försöker vi reda ut dem alla!

Läs mer…

handledare körkort

Behörighet körkort - vad krävs för att köra olika fordon

På våra vägar finns det en mängd olika fordon och ibland kan det vara svårt att veta vad som krävs för att köra de olika fordonen. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om de olika körkortsbehörigheterna och vad som krävs för att du ska få tillåtelse att framföra de varierande fordonen på våra vägar!

Läs mer…

behörighet körkort

Tips vid körning i cirkulationsplats (rondell)

På våra vägar finns det många trafikregler att förhålla sig till, inte minst vid körning i en cirkulationsplats eller rondell som det brukar kallas i folkmun. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om vilka regler du måste vara medveten om när du kör i en cirkulationsplats, samt andra råd som kan underlätta det hela.

Läs mer…

cirkulationsplats

Parkeringsregler - vad gäller när du ska parkera?

Oavsett om du är i full färd med att ta körkortet, eller också haft det sedan tidigare, kan det vara en bra idé att färska upp minnet med rådande parkeringsregler. De flesta utav oss har nämligen bra koll på vilka trafikregler som gäller ute i trafiken, men inte lika bra när det kommer till att parkera. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om de parkeringsregler som gäller i Sverige!

Läs mer…

parkeringsregler

Handledarutbildning - Introduktionsutbildning för övningskörning

Om du planerar att övningsköra bil tillsammans med ditt barn eller någon annan, är det ett måste att genomgå en så kallad handledarutbildning. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om varför denna utbildning är obligatorisk, vad den innehåller, vart du kan gå den, samt svara på vanligt förekommande frågor som många har.

Läs mer…

Handledarutbildning

Introduktionsutbildning för övningskörning

Om du läst någon av våra tidigare artiklar som handlar om övningskörning eller också börjat undersöka hur du kommer igång med att köra privat, är du troligtvis medveten om att både du och din handledare är tvungen att genomgå en introduktionsutbildning. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om varför denna introduktionsutbildning är viktig, vad den innehåller och vad den kostar.

Läs mer…

Introduktionsutbildning

Att tänka på när du ska övningsköra med bil

Om du nyligen fyllt 16 år eller också är i full färd med att ta körkortet, är det hög tid att börja övningsköra. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips och råd som kan vara bra att tänka på när du ska börja övningsköra med bil.

Läs mer…

Övningsköra bil

Pris körkort - vad kostar det att ta körkort?

Att det kan kosta väldigt mycket att ta körkort är ingen hemlighet, men vad kostar det mer exakt? Det är vanlig fråga bland de som är i full färd med att ta körkortet. I denna artikel tänkte vi därför gå igenom hur mycket det kostar i snitt, samt hur du kan komma tillväga betydligt billigare.

Läs mer…

pris körkort

Ta körkort privat - är det möjligt?

Att det är kostsamt att ta körkort är ingen hemlighet. Många letar därför efter alternativa och billigare vägar till körkortet, vilket leder en del till frågan “är det möjligt att ta körkort privat?”. I denna artikel ger vi dig svaret!

Läs mer…

Ta körtkort privat

Fördelarna med intensivkurs till körkortet

Om du planerar att ta körkort inom en snar framtid, har du troligtvis funderat över de olika alternativen som finns och kanske har du även funderat på att gå en intensivkurs? I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om vad en intensivkurs innebär, hur den går till och vilka fördelarna med kursen är!

Läs mer…

Intensivkurs körkort

Motorväg - vad gäller?

Vi har tidigare pratat om vad som gäller vid körning på motortrafikled och i denna artikel tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen och prata om vad som gäller på motorväg, samt vad som skiljer dem åt.

Läs mer…

Motorväg

Tips om du ska övningsköra privat

Om du planerar att övningsköra privat finns det både en del krav som ställs på dig som förare samt din handledare. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips till dig som ska övningsköra privat, samt dela med oss om vilka krav som finns för att få göra just detta.

Läs mer…

övningsköra privat

Väjningsplikt - vad gäller?

Väjningsplikten är en av våra viktigaste trafikregler, vilket innebär att det också är väldigt viktigt att veta vad den innebär och hur den regleras. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om just detta – vad väjningsplikt innebär och hur den regleras.

Läs mer…

Väjningsplikt

Motortrafikled - vad gäller?

Om du är i full färd med att ta körkortet är det viktigt att kunna köra på en motortrafikled, men än viktigare att veta vilka trafikregler man måste hålla sig till. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om de trafikregler och risker som finns vid körning på en motortrafikled.

Läs mer…

Motortrafikled

Parkeringsförbud - vad gäller?

När det kommer till bilkörning finns det en mängd olika trafikregler och vägskyltar som är viktiga att hålla reda på. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om parkeringsförbud och parkeringsregler.

Läs mer…

Parkeringsförbud

Vägskyltar - komplett lista

Oavsett ifall du är i full fart med att ta körkort eller också är en erfaren förare, är det alltid en bra idé att gå igenom de olika vägskyltarna. I denna artikel kommer vi därför att ge dig en komplett sammanställning av Sveriges alla vägskyltar!

Läs mer…

Vägskyltar

Trafikregler - vad gäller i trafiken?

För att vi ska kunna ha en lugn och fungerande trafik där samtliga medtrafikanter vet vad som gäller, krävs trafikregler. Dessa är också bland det mest grundläggande för dig som är i takt med att ta körkort. I denna artikel fördjupar vi våra kunskaper om trafikregler – perfekt för dig som precis ska ta B-körkort eller också vill fräscha upp minnet!

Läs mer…

Risktvåan - Vad är det?

Vi har tidigare berättat om riskettan, vilket är den första delen av den obligatoriska riskutbildningen för B-körkort. I denna artikel tänkte vi berätta mer om den andra och sista delen – risktvåan, även känd som halkbanan.

Läs mer…

Risktvåan

Riskettan - Vad är det?

I denna artikel berättar vi mer om vad riskettan innebär, varför den är viktig, samt vad nästa steg i utbildningen är.

Läs mer…

vad är riskettan

Vägmarkeringar - Vad är det?

Har du funderat över vad vägmarkeringar är? Eller behöver du finslipa dina kunskaper om dem? Då är denna artikel helt rätt för dig!

Läs mer…

vägmarkeringar

Förbudsmärken - vad gäller?

Ifall du är i takt med att ta körkort eller bara vill fräscha upp minnet med trafikregler, är det en bra idé att hålla lite extra koll på förbudsmärken. Men vad är egentligen ett förbudsmärke och vad innebär de?

Läs mer…

förbudsmärken

Bilars klimat- och miljöpåverkan

Klimathotet växer världen över och fordonstrafik står för stora utsläpp av koldioxid, det påverkar naturen och miljön negativt. Dessa utsläpp bidrar även till växthuseffekten. Vi fördjupar oss i ämnet och hjälper körkortstagare klara de miljörelaterade frågor som finns med i kursplanen för B-körkort.

Läs mer…

bilars klimat- och miljöpåverkan

Människan i Trafiken

Trafiksäkerhetsfrågor är en central del av lärandet när man ska ta körkort, minst lika viktigt är människan och hur vi agerar och påverkas i trafiken. För att få ökad inblick i varför vissa situationer uppstår i trafiken och hur man kan göra för att undvika dem tar vi en närmare titt på människan bakom ratten.

Läs mer…

trafiksäkerhetsfrågor

Körkortstillstånd - information, fakta & ansökan

Ifall du planerar att ta körkort är det viktigt att först ansöka om ett körkortstillstånd. Om du är osäker på vad ett körkortstillstånd är eller hur du ansöker om ett, så har du kommit helt rätt. I denna guide kommer vi bland annat att gå igenom:

• Vad ett körkortstillstånd är
• Vad ett körkortstillstånd kostar
• Vad du behöver för att ansöka om ett körkortstillstånd
• Hur du går tillväga för att ansöka om ett körkortstillstånd
• Hur länge ett körkortstillstånd är giltigt

Läs mer…

Körkortstillstånd

Ecodriving - kör sparsamt & spara bränsle

Sedan 2007 har Ecodriving ingått som ett moment i den svenska körkortsutbildningen för att sprida kunskap om denna fantastiska teknik som kan göra att du förminskar din bränsleförbrukning med hela 10–20 procent. Men vad innebär egentligen Ecodriving och varför är det viktigt?

Läs mer…

ecodriving - hur gör man?

Halkkörning - våra 4 bästa tips

Har du någonsin kört halkkörning eller suttit i en bil när någon annan har gjort det? Då vet du hur det känns när bilen plötsligt börjar bli svårare att kontrollera. Svängarna går långsammare och bromsen kanske inte tar alls. När det är halt ute är det mycket svårare att köra bil än vid andra underlag; särskilt när halkan beror på is men även regn kan ibland bidra till halka. Halt kan det också bli om kemiska ämnen har spillts ut på underlaget som bilen kör på.

Läs mer…